Vecka 25

Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 0 fulla dagar (v24+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 mar 2011
Du har 111 dagar kvar till beräknad förlossning.


Mamma

Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.

Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor.

Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet

Nu börjar sista tredjedelen. Det händer inte så mycket utvecklingsmässigt utan barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. Barnet kan känna igen din röst. Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.

Vikt: 800 gram.


Egna tankar

Det där med att barnet kan trycka mot blåsan stämmer väldigt bra på mig. Jag är konstant kissnödig! Det är sjukt jobbigt. Måste gå på toa minst 4 ggr innan jag lyckas somna, och sen även mitt i natten. Så det var väldigt länge sedan jag sov en hel natt!
För någon dag sedan fick jag en liten blödning och för en sekund så stannade mitt hjärta och jag tänkte att nu dör bebisen. Men den sparkar på som vanligt, så h*n lever iaf.

Gick runt och tänkte på denna artikel: http://www.aftonbladet.se/wendela/article538306.ab

Så skulle lillen födas nu så finns det ju hopp om överlevnad iaf.

Halsbrännan har nu även kommit tillbaka. Känns som att hela bröstkorgen och halsen ska brinna upp ibland!

Janne sa igår "Du är nog inget gravid ämne, alltså du är inte så bra på att vara gravid" haha. Känns som att jag fått alla "besvär" man kan få.
 PUBLICERAT »  2010-12-02 @ 11:14:22 | KATEGORI » Allmänt | kommentera(1)

Kommentarer
Postat av: LOSAN.se

Grattis till graviditeten! :D

2010-12-02 @ 19:30:56
URL: http://losan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0