Det går framåt

Du är i vecka 16.
Du har gått 15 fulla veckor och 2 fulla dagar (v15+2).
Du är i 4:e kalendermånaden.
Du är i 4:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Fre 25 mar 2011
Du har 172 dagar kvar till beräknad förlossning.


Barnet


Fostret är nu en liten minibebis som du skulle kunna hålla i en hand.
Fostret mäter cirka 16 centimeter och väger omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.

Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet. Navelsträngens fäste flyttar ned på barnets mage för att hamna på rätt plats. Fingrar och tår är tydliga. Barnmorskan kan höra hjärtljud med hjälp av en slags ljudförstärkare som kallas dopthone.


Mamma

En del börjar känna sparkar redan nu, men det kan också dröja flera veckor till. De känns som ett sprattlande grodyngel och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Stanna upp och känn efter och lär känna barnets rörelser. De blir mer och mer tydliga. Din kropp fortsätter växa och midjan försvinner mer och mer. Ditt hjärta pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan göra att du lätt blir andfådd. Vill du gå en förberedelsekurs inför förlossningen, är det dags att anmäla sig nu.
Egna tankar

Mår fortfarande illa. Magen växer och jag tycker det syns ganska bra att jag är gravid. Vill att tiden ska gå fortare!
 PUBLICERAT »  2010-10-04 @ 19:24:28 | KATEGORI » Allmänt | kommentera(1)

Kommentarer
Postat av: Linnea

det vill vi med!

2010-10-06 @ 09:44:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0