Vecka 24

Du är i vecka 24.
Du har gått 23 fulla veckor och 0 fulla dagar (v23+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Ons 23 mar 2011
Du har 118 dagar kvar till beräknad förlossning.


Mamma

Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer. Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av.

Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor.
Barnet

Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt. Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.

Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne. Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan. Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.Egna tankar

Jag är galet less på att måsta gå och pinka hela tiden. Innan jag lägger mig går jag typ 5-7 ggr, och ändå måste jag gå upp minst en gång varje natt. Så jag har inte sovit en hel natt på flera månader.

Har nu börjat samla på mig vätska. Benen sväller och det sticker i dom när jag sitter längre stunder.

Bebisen sparkar jätte hårt, men oftast när Janne ska känna så slutar den. Men igår fick han känna en spark iaf :)

Den har börjat få rutiner verkar det som också. Den sparkar alltid vid 9-10 på morgonen. Ett par gånger under dagen, och sen vid 22-tiden på kvällen.

Ska till bm om 1 ½ vecka och då är det dags för vägning. Blir intressant att se om det stämmer med texten, att jag gått upp 5-7 kg.

Får sammandragningar om jag går mer än 300 meter, och det är inte så skönt!
 PUBLICERAT »  2010-11-25 @ 17:19:19 | KATEGORI » Allmänt | kommentera(1)

Kommentarer
Postat av: Angelica

Tävling i bloggen :D Vinn en låda bars och en låda dryck från Reztart! :-) http://angeliiicaaaa.blogg.se/2010/november/utkast-nov-3-2010.html#comment

2010-11-27 @ 12:22:34
URL: http://angeliiicaaaa.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0